Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Cildinizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korursunuz ?

25-05-2021 16:33
Cildinizi Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korursunuz ?
Güneşin her ne kadar faydaları saymakla bitmese de cilt için zaman zaman yıpratıcı bir özelliğe sahiptir. Vücut, güneşin sunduğu yararlı vitaminlere ihtiyaç duysa da bunun fazlasının zararlı olduğunu da unutmamalıyız. 

Dünyaya ulaşan 2 farklı güneş ışıması olan UVA ve UVB ışınları cilt kanserinden foto-aging dediğimiz güneş ışınlarına bağlı yaşlanmaya kadar birçok olumsuzlukta rol alırlar. Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneş ışınları sadece yazın değil, kış mevsiminde bile zarar verecek düzeylerde yeryüzüne ulaşmaktadır. Ayrıca zararlı ışınlar sadece Güneşe daha yoğun maruz kaldığımız deniz kenarında ya da havuz başında güneşlendiğimiz süre boyunca bizi etkiliyormuş gibi düşünürüz. Oysa ultraviyole ışıma bize ömrümüz boyunca, yolda yürürken, çalışırken dış ortamda spor yaparken ya da parkta otururken de zarar verebilir.

Güneş ışınlarının direkt ve anlık etkileri olduğu gibi dolaylı ve uzun süreli etkileri de bulunmaktadır. Bu etkiler cildin onarım kapasitesini geciktirip, alerjileri de tetikleyebilmektedir.
Bu etkilere maruz kalmamak için her yaş grubunun güneşten korunması gereklidir. Vücutta D vitamini sentezlenmesi için öğle saatlerinde gün ortası güneşinde önerilen 15-30 dakika süren güneşlenmenin bile artık çok fazla yakıcı etkileri bulunduğu için dikkatli olunması gerekmektedir.

Güneş Işınlarından Korunma İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

  • Şemsiye ya da kumdan yansıyan güneş ışınları da cilde zarar veriyor.
Özellikle nemli iklimlerde ve sahil kesimlerinde güneşin yansımalarının daha yoğun olduğu yerlerde daha dikkatli olunmalıdır. Belki güneş ışınlarının anlık yan etkileri fark edilmeyebilmektedir ama uzun vadede kümülatif doz denilen zararlar çok önemlidir. Özellikle bebeklik çağından 18 yaşına kadar, çocukları korumak gerekir çünkü 18 yaşına kadar kümülatif doz oluşmuş olmaktadır.

  • 11.00-16.00 saatleri arasında güneşten kaçının. 
Güneşten korunmada aslında ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek kıyafetler tercih edilmelidir. 

  • Giysi seçimi güneşten korunmada önem taşıyor. 
Güneşten kaçınmanın mümkün olmadığı noktada kıyafet seçimleri önem taşımaktadır. Pamuklu, açık renkli güneşi yansıtacak kıyafetler, başı ve gözleri korumak için şapka ve güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Çocukların deniz kıyafetlerini seçerken güneş geçirmeyen yarım kol, tişört benzeri, üst bedeni örten deniz kıyafetlerini tercih etmekte fayda vardır. Mutlaka şapka kullanılmalıdır. Çocukların açıkta kalan bacak, kol, yüz ve boyun bölgelerini düzenli olarak kremlenmelidir. Bütün bu önlemleri almadan sadece güneş koruyucu kullanarak güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korunmak mümkün değildir.

  • Güneş kremi seçerken Sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri tercih edin.
Vücuda sürekli ve yoğun bir şekilde uygulandıkları için içerdikleri maddeler önem taşımaktadır. Kimyasal filtreli ya da fiziksel filtreli güneş koruyucu krem seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli etken bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması ve hekimler tarafından önerilmesidir. Ayrıca Spf korumasının 50 faktörün üzerinde olması gerekmektedir. UVA, UVB ve infrared ışınlara karşı koruma sağlayan yeni nesil, akıllı güneş koruyucu kremleri de bulunmaktadır. 

  • Güneş kreminizi doğru şekilde uygulayın!
Güneş kreminizi yeterli miktarda alarak, temiz ve kuru cilde uygulayın. Güneşe çıkmadan en az 30 dakika önce koruyucu kreminizi kullanın ve etki etmesi için zaman tanıyın. Gerektiği sürece 2 saatte bir güneş kreminizi tazeleyin.

  • Ve güneşten sonra After Sun
Güneş sonrası cildinizin neme ve yatıştırılmaya ihtiyaç duyduğu dönem başlar. Uygun bir after sun ürünü ile cildinizi rahatlatın.

  •  "Yeterince bronzlaştığım için koruyucu gerekmez” diye düşünmeyin.
Bronzlaşmak estetik açıdan daha çok tercih edilse de cildi daha sağlıklı yapmamaktadır. Aksine bronzlaşırken güneşin zararlı etkilerine daha fazla maruz kalınmaktadır. Belirli bir süre güneş koruyucu kullandıktan ve bronzlaştıktan sonra cildin güneş ışınlarına alışması söz konusu değildir, güneş koruyuculara mutlaka devam edilmesi gerekmektedir. Ayrıca bronzlaşmayı daha güvenli bir şekilde yapmak için bronzlaştırıcılardan da faydalanabilirsiniz. 

  • Her yaş için güneş korunma önemlidir.
Bebek ve çocukların ciltleri yetişkinlere göre çok daha kırılgan ve narindir. Onları yüksek koruma sağlayan özel pediatrik güneş ürünleri ile koruyabilirsiniz.
Çocuklar ve anneler için kimyasal filtreler yerine fiziksel güneş filtreleri içeren güneş ürünleri tercih edilir.  Bebek ve Çocuk Güneş Ürünleri İçin Tıklayınız.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.